Caprese salat er en smakfull, men enkel salat. Den italienske salatens kombinasjon av umami, søthet og salthet er perfekt for sommertiden. Vi skal nå gi deg en oppskrift på den deiligste capresesalaten. En god rett til lunsj, middag eller sommerfester.

Salatens opprinnelse

Retten ble opprinnelig laget av en italiensk patriot i tiden før andre verdenskrig. Slik som Pizza margarita, har ingrediensene blitt valgt med omhu, og fargene matcher det Italienske flagget. Ønsket var at matretten visuelt skulle samsvare med flaggets tricolor.

Retten tok virkelig av på 1950-tallet, da kong Farouk ble servert en Caprese Sandwich. I dag er retten verdensberømt. Den er kjent for å være lett, enkel og smakfull – noe Italienske retter generelt er kjent for å være.

Lag din egen Caprese salat

Retten er svært enkel, og perfekt for nybegynnere som ønsker å imponere på kjøkkenet.

Til retten trenger du følgende ingredienser:

  • 1-2 Fersk Bøffelmozzarella
  • 2 Store tomater
  • 1 Potte Basilikum
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje
  • Balsamicoeddik (valgfritt)

Du trenger følgende kjøkkenredskaper:

  • Skarp kniv
  • Fjøl
  • Serveringsfat
  • Serveringsbestikk

Fremgangsmåte:

  • Start med å ta ut Mozzarellaen, og legg den i en sil slik at det får rent ut så mye væske som mulig. La den ligge slik i 5-10 minutter, men ikke lenger – da kan den tørke ut. Dette gjør at mozzarellaen blir lettere å kutte. Er den for våt kan det bli vanskelig å få jevne skiver når man skjærer i osten. Vi har valgt å bruke bøffelmozarella, da denne har mer smak og bedre tekstur. Denne typen mozzarella kan være litt dyrere, men er på alle måter verdt det.
  • Skyll tomatene, og skjær de i ganske tynne skiver. Hvor tynne de skal være er opptil enhver, men vi anbefaler ca 2-3 mm.
  • Etter mozarellaen har rent fra seg væske kan du begynne å kutte den i like tykke skiver som tomatene.
  • Ta frem fatet og begynn å plassere tomat, basilikum og mozzarella etter hverandre. Start med tomat, så mozzarella og så basilikum. Fortsett til du har brukt alle ingrediensene. Ha over litt av juicen fra tomaten. Vi ønsker å beholde litt av fuktigheten i retten når den blir servert.
  • Ha på litt olivenolje, salt og pepper. Her er det ingen fasit på hvor mye man skal bruke. Du må gjerne eksperimentere litt. Ønsker du ha litt ekstra smak kan du også ha over litt balsamicoeddik. Dette gir en litt bitter ettersmak.
  • Server!

Denne oppskriften kan du også ha på ristet brød, og slik spises som en sandwich.