Det er viktig å regelmessig ta vare på huden sin, uansett om du har tørr hud, fet hud, sliter med urenheter eller ingen av delene. Hudpleieklinikker er et godt og populært alternativ, og dersom hudproblemene dine er store er hudlege det beste steget å ta. MEN, det er mye du kan gjøre selv også, med ingredienser du finner i ditt eget hjem. 

Hudpleie som kremer, skrub, rens og masker kan være både dyrt og skuffende. Mange produkter gir ikke den effekten de lover, og du sitter igjen med følelsen av å ha kastet penger ut av vinduet. Et billigere og morsommere alternativ er å prøve ut ansiktsmaskene som du kan lage helt selv. 

Fet hud

Fet hud er et veldig vanlig “problem” for mange av oss, og med fet hud kommer også ofte urenheter og kviser som et resultat av olje som tetter porene våre. Derfor er det viktig å ta opp kampen mot oljen, før kvisene kommer. 

Dette bruker du:

 • ½ avocado
 • ¼ agurk

Bruk en blender eller lignende til å mose agurken, tilsett deretter avocadoen slik at du får en jevn blanding. Legg et mellomtykt lag i ansiktet og la masken ligge i 15 minutter. 

Agurken inneholder mye vann som gir fukt til huden, samtidig som den inneholder vitamin C som motvirker kviseutbrudd. Avocadoen, med sine fettsyrer, tilfører fukt samtidig som den regulerer oljeproduksjonen og reduserer inflammasjon. 

Tørr og sliten hud

Et annet vanlig “problem” som mange plages av er tørr hud, spesielt på vinterhalvåret da den norske luften er på sitt tørreste. Da kan det være lurt å tilføre huden sin med fukt.

Du trenger:

 • ½  avocado
 • 1 spiseskje honning

Mos avokadoen og rør honningen godt inn, så smører du masken i ansiktet og lar den ligge i alt fra 10-20 minutter. Avokadoens naturlige innhold av fettsyrer båre roer ned og fukter huden, mens honningen strammer opp samtidig som den gir fuktighet til huden. 

Arr og mørke flekker

Mange av oss sliter med arr etter kviser og mørke flekker i ansiktet, på brystet eller på ryggen. Det finnes flere effektive behandlinger for dette problemet, men de fleste er dyre og du trenger gjerne flere behandlinger for å se en forskjell. Prøv denne masken et par ganger før du betaler dyre dommer for laser eller kjemisk peeling. 

Det du trenger er:

 • 1 teskje gurkemeiepulver
 • 2 spiseskjeer naturell yoghurt, olivenolje eller en ansiktsolje (hvis du har)

Bland ingrediensene sammen, legg et lag på ansiktet, brystet eller ryggen, og la det virke i ca. 10-15 minutter. Deretter skyller du av masken og renser som vanlig. 

Gurkemeie er full av antioxidanter og fungerer anti-inflammatorisk på huden din, noe som betyr at det roer ned betennelser i huden. Krydderet lysner og jobber mot mørke flekker og arr, samtidig som den dreper bakterier. 

For strammere hud

Med alderen mister huden vår mer kollagen, noe som gjør at den ikke lenger virker like stram og glatt. Dette fører til slutt at vi får rynker. Dersom vi er forsiktige med sollys, røyk og annen tobakk, er aktive og spiser sunt, motvirker vi dette noe. Det er også mulig å ta kollagen i form av piller eller pulver for å forsinke prosessen. 

For å stramme opp huden kan du også gi deg selv en ansiktsmaske nå og da, med ingredienser som huden er glad i, og som virker oppstrammende:

 • 1 mellomstor banan
 • 0,6 dl pisket krem
 • 1 vitamin E kapsel

Mos bananen og bland det sammen med kremen, deretter stikker du hull på kapselen med vitamin E og blander inn innholdet. Smør et mellomtykt lag i hele ansiktet som du lar virke i 10-15 minutter. Deretter skyller du av masken og renser huden.

Store porer

Store porer er et problem for flere av oss, både menn og kvinner. Selv om det er få ting man kan gjøre for å virkelig forminske porene, er det faktisk mulig å skjule dem – og det trenger ikke være verken vanskelig eller dyrt.

Du trenger kun:

 • 1 eggehvite 
 • 1 spiseskje honning 
 • En liten sprut sitronsaft

Mix ingrediensene sammen til en jevn blanding og påfør masken i ansiktet i et tynt lag. Vent til masken stivner før du vasker den av. Både eggehviten og sitronsaften har oppstrammende effekt på huden som gjør at porene ser mindre ut, mens honningen tilfører fukt og gjør at huden føles mindre stiv.