Hvordan kan man bygge et velfungerende og lykkelig forhold med sin romantiske partner? Det er aldri enkelt å komme med råd som passer for alle par, men heldigvis finnes det mye vitenskap å lene seg på. 

Her er 8 forskningsbaserte tips for et lykkelig forhold. 

1. Legg bort mobiltelefonen

Mobilbruk kan være ødeleggende for kommunikasjon mellom partnere. Forskning har til og med vist at mobilbruk forstyrrer feriesex. Folk vil heller dele feriebilder på Instagram enn å ligge med partneren sin.

Forskning har også vist at par bør prøve å unngå å kommunisere for mye via tekstmeldinger. Én ting er søte meldinger når man er borte fra hverandre – en annen ting er å prøve å løse konflikter med tekstmeldinger. Dette bør man helst unngå.

2. Begrens bruken av sosiale medier

Bruken av sosiale medier blir bare et større og større problem i parforhold. Et av problemene er at det tar mye tid, tid man ellers kunne ha brukt på å være sammen. Andre problemer er grensesetting og sjalusi, spesielt hvis den ene parten er utydelig på sine sosiale profiler om han eller hun er i et forhold. 

Parterapauter melder at hvis det er eller har vært mistanke om utroskap i et forhold, diskuterer man gjerne private meldinger på Facebook eller andre sosiale medier. 

3. 5:1-regelen

Ifølge psykologiprofessor John Gottman bør par prøve å leve etter 5:1-regelen. Dette innebærer at for hver negative kommentar eller bemerkning, skal man gi fem komplimenter for å jevne det ut. 

4. Sov naken

Studier har vist en klar sammenheng mellom hvor lykkelige man er i parforholdet, og hvorvidt man sover nakne sammen. Par som droppet pysjamasen var lykkeligere. 

Par som sover nakne sammen er også jevnt over lykkeligere med sin partner og forholdet.

5. Ærlig økonomi

Uenighet om økonomi og forbruksvaner kan føre til mange konflikter. Det spiller ingen rolle om paret har delt eller separat bankkonto, så lenge de er ærlige med partneren om hvordan de bruker penger. 

Når det er uklart hvordan penger blir brukt eller spart, er det nesten umulig å legge økonomiske planer eller spare sammen. For mange par er dette en kilde til voksende frustrasjon. 

6. Snakk sammen

Det er kanskje ingen overraskelse, men god kommunikasjon er nøkkelen til et lykkelig forhold. 

Det er viktig å ha åpen og god kommunikasjon om de store tingene i livet, som forventninger til fremtiden, økonomi og karriere. Det er også viktig å ha evnen til å snakke om de små tingene i hverdagslivet. 

7. Le og smil sammen

Par som ler sammen er lykkeligere sammen. Forskning viser at kvinner totalt sett ler mer enn menn, samtidig som menns latter er mer smittsom. 

Å le sammen kan gjøre forholdet sterkere, og par som har det morsomt sammen har ofte høyere kvalitet på forholdet. 

8. Vær intim med partneren

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte et par bør ha sex. For noen holder det å ha sex en gang i uken, mens andre trenger mer sex eller mindre sex. Forskning har vist at par som har sex flere ganger i uka, ikke nødvendigvis er lykkeligere enn par som har sex en gang i måneden. 

Det viktigste er at du har intimitet med partneren din. Dette trenger ikke nødvendigvis å handle om sex, men om hudkontakt eller å dele sine innerste tanker. 

Når det gjelder sex er det viktigste at man har et sexliv som begge parter er fornøyde med. Hvis en av dere aldri får et positivt svar på sine seksuelle fremstøt, kan det føre til voksende frustrasjon og bitterhet. Da er det viktig å ha en ærlig og åpen samtale om seksuelle forventninger.