Med alder skjer det mange forandringer i huden som gjør at vi ser eldre ut. Men hvordan foregår aldringsprosessen? Og hvorfor er det slik at noen ser eldre ut enn andre?

Huden er kroppens største organ og har mange viktige funksjoner. Den beskytter kroppen mot UV-stråling, bakterier, virus og skadelige stoffer, i tillegg til å regulere kroppstemperaturen, holde på fuktighet og være et sanseorgan som reagerer på berøring og smerte. Vi deler huden i tre lag: Overhuden, lærhuden og underhuden. 

Med alder skjer det mange forandringer i huden som gjør at vi ser eldre ut, men det er først og fremst sollys som danner rynker og furer. Les videre for å lære hva som skjer med huden når den blir eldre. 

Fornyelse av hudceller går saktere

Kroppen fornyer hele hudoverflaten i løpet av omtrent en måned, og vi mister milliarder av hudceller hver eneste dag. Når vi blir eldre dannes ikke nye hudceller like raskt, og det ytre laget av huden blir tynnere. Dette fører til en opphopning av døde hudceller, og huden kan fremstå blassere og mattere – et typisk aldringstegn. 

Fuktigheten reduseres

I tillegg reduseres hudens evne til å holde på fuktighet. Lærhuden består av blant annet hyaluronsyre, et sukkerprodukt som spiller en stor rolle i hudens evne til å binde seg til vann. Når vi blir eldre minsker mengden hyaluronsyre, hvilket kan føre til at huden fremstår mindre fyldig. 

Innen kosmetiske behandlinger brukes derfor syntetisk hyaluronsyre (filler) for å redusere volumtap og glatte ut ujevnheter. For et varig resultat må behandlingen gjentas med jevne mellomrom. 

Produksjon av elastin og kollagen minker

Elastin gjør huden elastisk, mens kollagen holder huden sammen. Med alder synker produksjonen av elastin og kollagen, slik at nettverket av tråder som holder huden sammen blir mindre stramt. Dette kan føre til at huden blir slappere og grovere. 

Dette kan du enkelt teste selv ved å ta klypetak i huden på oversiden av hånden din. Er huden ung og elastisk vil den raskt falle på plass, og dersom den er eldre kan det ta noen sekunder. 

Rynker blir mer fremtredende

Linjer, furer og rynker er et annet klassisk aldringstegn. Linjer oppstår som et slags fotavtrykk av ansiktsuttrykkene våre, som smiling, mysing eller grimaser. Rynker blir hovedsakelig skapt av eksponering for sollys, og blir gjerne mest fremtredende rundt øynene hvor huden er tynnest. 

Sollys er hudens største fiende

Aldringsprosessen starter allerede i 20-årene, men noen eldes tilsynelatende raskere enn andre. En av årsakene til dette er eksponering for UV-stråler fra sola og solarium. Sollys fremskynder aldringsprosessen betraktelig ved å bryte ned kollagenet i huden, og de fleste rynker er faktisk et resultat av sol og ikke alder. 

UV-stråler kan også skade hudcellene og føre til fregner, føflekker og andre fargeforandringer i huden. Over 80% av aldringstegn i ansiktet er et resultat av overeksponering for UV-stråler, ikke alder. 

Kosmetiske behandlinger

Det er helt naturlig å bli eldre og se ut som sin alder. Noen ønsker imidlertid å redusere aldringsprosessen av kosmetiske årsaker, spesielt hvis de ser mange år eldre ut enn de egentlig er. 

Kosmetiske behandlinger er ytterst delikate, og resultatet er avhengig av en dyktig kirurg. I Norge er Dr. Jarl Bunæs ved Bærum Plastikkirurgi en av de fremste innen anti-aging. Dr. Bunæs er internasjonalt anerkjent for behandlinger med formål å bremse aldringsprosessen.