Vi har alle fått med oss alvoret av utbruddet av Covid 19 eller koronaviruset. Forhåpentligvis deltar vi alle i den nasjonale dugnaden for å stoppe spredningen, og holder oss mer eller mindre i karantene selv om vi ikke er pålagt det. 

Karantenen kan være både kjedelig og trist for mange: Flere sitter alene eller har fått vanskelige konsekvenser av virusutbruddet. 

Det er lett å bli sittende mye i sofaen og foran en TV eller PC, noe som i lengden ikke er sunt for verken hodet eller kroppen. Heldigvis er det flere ting man kan gjøre for å gjøre det beste ut av denne karantenetiden. 

Forbli sosial

Selv om vi frarådes å forlate hjemmet, og derfor ikke har mulighet til å møte venner og familie, er det flere måter å opprettholde et sosialt liv på. 

Ring og Skype

Det enkleste er å ta en telefon til andre som sitter i karantene, eller en skypesamtale. Å se et annet ansikt og fortelle noen om hvordan du har det kan gjøre et stor forskjell. I tillegg kan du være en god lytter for motsatt part. 

Spesielt viktig er det nå å ringe besteforeldre og andre eldre som sitter alene, slik at også disse kan sosialisere seg litt hver dag. 

Sam-se en serie

Livet i karantene er ikke nødvendigvis veldig spennende, og det kan derfor føles som det er lite å oppdatere venner og familie om. En måte å få liv i samtalen på er å velge ut en serie som du og to-tre andre kan se sammen. Diskuter episodene og hva dere tror vil skje videre. Dette kan du også gjøre med bøker – som en virtuell bokklubb!

Det finnes også måter å se filmer og serier sammen på. Et forslag er Netflix Party, et tillegg du kan installere på din Google Chrome nettleser slik at du og dine venner kan se på samme Netflix film/serie og snakke sammen i samtid i et eget chatrom. 

Vær produktiv 

For deg som har hjemmekontor er det lettere å få gjort noe produktivt hver dag, selv om man også da kan slite med motivasjonen. Å være produktiv gir oss mennesker en mestringsfølelse som er viktig å føle på hver dag.

Om du for øyeblikket er permittert, eller av andre grunner ikke har en jobb som kan gi deg denne følelsen akkurat nå, finnes det visse aktiviteter som kan hjelpe. 

Matlaging 

Prøv ut noen oppskrifter som du ikke har tatt deg tid til å lage før. Det kan gi deg en god mestringsfølelse å ta en perfekt kake ut av ovnen, skjære over en rød og god stek eller servere en pastarett du alltid har villet lage, spesielt hvis dere er flere i karantenen. 

Organisering 

Noe av det mest tilfredsstillende for mange er å vite at skuffer og skap er ryddige og på stell. Sett i gang med rydding og vasking av kjøkkenskap og -skuffer, kast kjøkkenutstyr som er slitt eller gi bort noe som ikke brukes. 

Det samme gjelder klesskapet, som kan være et stort prosjekt i seg selv. Her kan du endelig få sortert klærne dine og finne ut hva du vil beholde, hva som kan doneres bort, hva du kan tjene litt ekstra på å selge og hva som har sett sine siste dager. 

Badet er også et rom der du kan ha samlet opp mye over tid som du ikke bruker lenger, men det er vel boder og loft som for de fleste er den største milepælen. Mestringsfølelsen etter å ha gjort noe du har kviet deg for lenge vil lysne opp en mørk karantenedag. 

Frisk luft

Husk at selv om du ikke skal forlate huset unødvendig, er det lov å gå seg en tur og klarne hodet, aller helst alene og på et lite folksomt sted. Ta med deg ørepropper og benytt sjansen til å ringe en besteforelder eller en annen som sitter alene og trenger en oppmuntring. 

Det blir også lagt ut hyppigere episoder av mange podcaster for tiden, som er en annen hyggelig ting å ta med seg på tur. Hva med å sette opp tempoet litt og gå deg andpusten til dine favorittsanger?

Reflektér 

Noe av det viktigste du kan gjøre når motivasjonen til å sitte i karantene forsvinner og du blir lei og i dårlig humør, er å tenke på hvorfor du holder deg inne. 

Tenk på alle som lever i frykt for at enten de eller deres nære i risikogruppen skal bli smittet, de som jobber døgnet rundt for å unngå at helsevesenet skal kollapse og alle de som har mistet jobb og viktig inntekt. 

Verden og Norge står overfor en krise som er vanskelig for oss å bidra til på noen annen måte enn å høre på restriksjonene vi blir gitt. Å vite at du gjør en jobb og tar ditt samfunnsansvar på alvor ved å sitte inne kan gi deg en ny gnist og styrke motivasjonen betydelig!