Det er en mengde ulike kaffedrikker der ute. Har du noen gang lurt på hva som er forskjellen mellom cappuccino og macchiato? Her får du en guide. 

Har bedriften din en kaffemaskin? Da har du sikkert stått ovenfor en meny med flere valgmuligheter. Her går vi gjennom de vanligste kaffedrikkene.

Sort kaffe

Veldig mange nordmenn starter dagen med en kopp vanlig sort kaffe. Dette er klassikeren som aldri går av moten. Som regel får du også sort kaffe fra kaffemaskinen på kontoret

Det er riktignok ikke alltid du får vanlig sort kaffe. Noen ganger får du kanskje americano. Dette kommer litt an på maskinen.  

Americano

Mange tar feil av americano og vanlig kaffe. Det er heller ikke så rart. Americano er en shot espresso med varmt vann. Her får du altså styrken til vanlig kaffe, men smaken av espresso.

Ifølge en populær myte stammer begrepet americano fra andre verdenskrig. Da de amerikanske soldatene stasjonert i Italia bestilte kaffe, syntes de den var for sterk. Soldatene fikk nemlig servert espresso. For at kaffen skulle minne mer om den de var vant til fra USA, ble den blandet ut med varmt vann. 

Espresso

Espresso har sterkere smak og høyere koffeininnhold enn vanlig kaffe. Koppene er gjerne også mindre – en liten shot er som regel nok. Samtidig betyr dette at koffeininnholdet per kopp ofte er mindre enn en kopp sort kaffe. Espresso kommer fra Italia, og er altså italienernes svar på vanlig sort kaffe. 

Espresso lages ved presse vann gjennom finmalt, tettpakket kaffe. Dette gir en konsentrert smak som er bitrere enn vanlig kaffe. Espressoen blir også tykkere og mer kremete enn sort kaffe. Espresso drikkes som den er, men blir også brukt som base i mange kaffedrikker – som latte, cappuccino, cortado, macchiato og flere til. 

Latte

Latte er kanskje den mest populære kaffedrikken som finnes, og den er helt sikkert en favoritt rundt kaffemaskinen på jobben. Her brukes altså en shot espresso som base. En latte består av espresso og skummet (også kalt steamet) melk. 

Cappuccino

Cappuccino ligner på en latte, men melken er gjerne enda mer skummet. Den har også gjerne kakaopulver eller kanel drysset på toppen. Noen ganger brukes også fløte for enda mer fyldig smak. 

Cortado

Spanske cortado har likheter med de to over, men er en sterkere variant. Den lages med en del espresso og en del skummet melk. Med andre ord er det mer espresso og mindre melk enn i latte og cappuccino. 

Macchiato

Italienske macchiato er sterkere enn cortado igjen. Her er det riktignok viktig å ha tunga rett i munnen! Det finnes nemlig ulike kaffedrikker med macchiato i navnet, og de er veldig ulike.

Caffè macchiato, som også kalles espresso macchiato, er den sterke versjonen. På italiensk betyr macchiato “markert”. Dette er en espresso som er “markert” med steamet melk. Litt svakere enn en vanlig espresso, men sterkere enn cortado. 

Latte macchiato er det motsatte. Dette er skummet melk som er “markert” med espresso. Med andre ord kan den minne noe om latte og cappuccino, men har enda større fokus på melken.