Mandelmelk tar nordmenn med storm. Det er sunt, velsmakende og en perfekt erstatning for de som er laktoseintolerante eller har en vegansk livsstil. Mandelmelk får du kjøpt over alt, både på butikker og på nett, men noen ganger kan det være mer sparsomt og gøy å lage sin egen mandelmelk fra bunnen av!

Rik på proteiner og Vitamin E

Mandelmelk inneholder ikke akkurat de samme næringsstoffene som vanlig melk. Kumelk inneholder mer kalorier og proteiner enn plantebasert melk. Det er derfor ikke en “direkte erstatning” for tradisjonell melk. Ordbøker definerer ordet melk som en “ugjennomsiktig hvit væske, rik på fett og proteiner, laget av pattedyr for å mate ungene deres”. Mandelmelk faller ikke under denne beskrivelsen.

Mandelmelk er likevel sunt! Hovedingrediensen til mandelmelk er jo såklart nøtten mandel. Denne inneholder masse proteiner og E-vitaminer, som bidrar til å styrke immunforsvaret. Å få i seg e-vitaminer på naturlig vis har veldig god effekt.

Hvorfor kalles det melk?

Hvorfor blir mandelmelk kalt melk og ikke juice? Mange mener at ordet melk kun kan beskrive væske som kommer fra brystkjertler. Melkeprodusenter mener også at mandelmelk ikke kan ha melk i navnet sitt.

På den andre siden mener både soyamelk-, mandelmelk- og kokosnøttmelkprodusenter at det er en riktig måte å reklamere produktet på. I den kulinariske verden blir nemlig melk erstattet av disse produktene.

Selv om ordet melk er en del av navnet av kommersielle grunner, har mandelmelk likevel noen likheter med vanlig melk. Produsentene ønsker at de som ikke drikker vanlig melk, kan erstatte behovet med plantebasert melk. Å kalle det juice er derfor forvirrende eller villedende.

Men vi er ikke her for å diskutere det politiske når det kommer til mandelmelk, vi er her for å lære deg hvordan du selv kan lage din egen mandelmelk! Oppskriften er enkel og grei.  

La oss komme i gang!

Du trenger bare noen få ingredienser:

 • Vann
 • Mandler (200 g eller mer om ønsket)
 • Stevia sukker

Du trenger så følgende kjøkkenredskaper:

 • En stor skål
 • Blender
 • Muslinduk

Fremgangsmåte:

 • Begynn med å legge mandlene i vann. Sørg for å ha rikelig med vann, slik at alle mandlene er dekket.
 • La de ligge i vannet i 8-12 timer.
 • Når mandlene har ligget i vannbad lenge nok, vil skallet på nøttene skli enkelt av. Sørg for at det ikke er noen skall igjen på nøttene, med mindre du vil ha litt tekstur i melken. Ønsker du en helt jevn melk skal det ikke være noe skall oppi blandingen.
 • Ha så alle mandlene i en blender, og la de blendes i ca 4 minutter. Her kan du ha i litt steviasukker hvis du ønsker at mandelmelken skal være søtere.
 • Legg miksen i en muslinduk over en bolle, og skvis ut så mye av melken som mulig.
 • Filtrer melken i en lufttett flaske og oppbevar den i kjøleskapet. Der kan du oppbevare melken i 3-4 dager.

Det er alt! En svært enkel, men gøy oppskrift man kan lage i ny og ne. Denne oppskriften er helt naturlig, og inneholder ingen kjemikalier eller andre tilsetningsstoffer man kan finne i masseprodusert mandelmelk. Du kan også bruke samme oppskrift til å lage melk av andre nøtter. Vi oppmuntrer deg derfor til å eksperimentere med dine favorittnøtter.

Vel bekomme!