Driver du egen butikk? I samarbeid med strømleverandøren ELEVO Norge får du som leser Vixen Magazine gode råd om belysning av butikklokalet ditt. 

ELEVO Norge: Når det gjelder butikkbelysning har alle forskjellige preferanser. Foretrekker du en godt opplyst butikk, er det to viktige hovedregler du bør følge: Velg riktig lys for riktig høyde, og velg riktig spredning for den samme høyden. Da får du pent dagslys i butikken uten sjenerende skygger. 

Artikkelen er en del av et initiativ fra strømselskapet ELEVO Norge, som ønsker å dele råd og tips fra strømbransjen. ELEVO Norge har tidligere delt nyttige råd om strømsparing og gode tips til jobbintervju. Navnet ELEVO står for “EL Evolusjon”, og selskapets mål er å bli det klare valget for en pris- og miljøbevisst kunde. 

Derfor er belysningen viktig

Riktig belysning av lokalet handler ikke bare om at kunder skal kunne se varene som er utstilt. En stor del av kommunikasjon og markedsføring foregår gjennom riktig lyssetting av et lokale, og gjort riktig kan du bruke lyssetting til å forsterke butikkens profil og øke omsetningen. 

For å skape et godt og trivelig salgsmiljø som gjør at kundene dine får lyst til å handle hos deg, er det viktig å ha et bevisst forhold til lyssetting og fargebruk. 

Riktig avstand mellom rader av lys

Har du for stor avstand mellom radene av lys, vil det kaste sjenerende skygge over butikklokalet. Når du begynner å planlegge oppsettet av belysning, er det første du bør finne ut av hvor mange lysrader du trenger. Slik kan du gjøre det:

  1. Mål hvor høyt det er under taket
  2. Bruk høyden til å bestemme hvor stor avstanden mellom hver lysrad skal være

For optimal og dekkende belysning, bør avstanden mellom hver lysrad som hovedregel ikke være større enn høyden fra tak til gulv. Dette gjelder nesten uavhengig av hvor stort lokalet er i gulvflate. Dersom lokalet ditt er tre meter høyt, bør det være maksimalt tre meters avstand mellom hver lysrad. 

Ønsker du at butikken er enda lysere, er det bare å flytte lysradene nærmere hverandre. 

Riktig spredning av lys

Etter at du har bestemt et optimalt antall lysrader for lokalet ditt, er det neste du må finne ut av hvor mange lysarmaturer du trenger per rad. En lysarmatur er utstyrt med en reflektor som sprer lyset i ønsket retning, for eksempel med bred stråle eller smal stråle. 

Antall lysarmaturer per rad bør være lik takhøyden i fot. Har du en takhøyde på tre meter, det vil si ti fot, trenger du ti lysarmaturer per rad med lys. 

Forskjellen på lyspærer

Mer nyttig lesestoff fra ELEVO Norge: Dette må du vite om lyspærer

Valg av lyspærer handler om pris, miljøbevissthet og ønsker for lyssetting. Her er de vanligste lyspærene og forskjellen mellom dem:

Glødepærer

Glødepærer er billige å kjøpe, men har et høyt energiforbruk, avgir mye varme og varer bare i ett til to år. Ettersom det finnes både billigere og mer miljøvennlige alternativer, er de tradisjonelle glødepærene i ferd med å fases ut. 

Halogenpærer

Halogenpærer gir et mykt lys uten å bruke for mye strøm, men avgir mer varmere og har kortere levetid enn en sparepære.

Sparepærer

Sparepærer varer i seks til ti år og forbruker opptil 80 % mindre energi enn glødepærer. De er imidlertid sensitive for temperaturendringer, og avgir et kaldt lys som ikke nødvendigvis egner seg godt for å skape et trivelig salgsmiljø. 

LED-pærer

LED-pærer har svært lang levetid og er meget energieffektive. De egner seg godt til innfelling eller bruk inne i skap fordi de ikke avgir varme. LED-pærer er dyrere enn andre pærer, men kostnaden spares inn i løpet av pærens levetid. 

LED-pærer er imidlertid ikke alltid optimale for belysning av butikk, fordi de kun er tilgjengelig i lavere lysstyrke på opptil 75 watt. I tillegg lages de i ugjennomsiktig glass som er vanskelig å gjøre pent. 

Moderne lysrør lages gjerne av LED, og forbruker en tredjedel av energien sammenlignet med tradisjonelle lysstoffrør.

Smarte lyspærer

Smarte lyspærer skrus inn i lampene du allerede har, og gir deg full handlingsfrihet over lysstyrke og farge. De kan forhåndsprogrammeres og fjernstyres fra telefon. Ulempen med smarte lyspærer er at de er svært kostbare. 

Innholdet er levert av strømleverandøren ELEVO Norge – for den pris- og miljøbevisste kunde.